Intro

Goals and outcomes

Wat is het doel van deze module?

Het doel van de INTRO module is om jongeren kennis te laten maken met het programma en hen te laten proeven van ondernemerschap.

Wanneer jongeren deze module afronden, hebben ze een idee van wat SPEED You UP inhoudt en zijn ze vertrouwd met enkele van de belangrijkste principes van het programma: leren door te doen, positieve ervaringen opbouwen, betrokkenheid bij de buurt, en uitgaan van je eigen talenten.

 

Wat zijn de leerdoelen?

Aan het einde van de INTRO-module, zijn jongeren …

  • benieuwd naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van ondernemerschap
  • gemotiveerd om verder te onderzoeken wie ze zijn als persoon en als ondernemer zich meer bewust van de rol en relevantie van ondernemerschap in hun gemeenschap / buurt / gezin en in de samenleving in het algemeenzich bewust van wat het betekent om ondernemer te zijnzich bewust van het ‘avontuur’ en de positieve kanten van het ondernemerschap, maar zien ze ook de dagelijkse realiteit of barrières die bij ondernemerschap horenzich meer bewust van de maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid van ondernemen Belangrijke elementen voor deze module

Hieronder staat een lijst met  sleutelelementen voor deze module. Je volgt best de volgorde waarin de elementen staan.

Voor elk van de elementen staan een aantal tools en methoden opgelijst. Deze concrete tools kan je ook vinden via de toolbox op de website. In de volgende sectie zie je ook drie opties om de module concreet op te bouwen, afhankelijk van de tijd en de middelen die je beschikbaar hebt. 

Options

Fundamentele optie
bricks
3-4 uren
XL optie
dandelion flower
5-7 uren
Online optie
lightbulb
minimaal 4 uur

De XL-optie gaat verder dan de fundamentele optie: studenten krijgen echt de kans om zich onder te dompelen in een ondernemersomgeving en te ervaren wat het is om ondernemer te zijn.

Deze optie geeft studenten een voorproefje van ondernemerschap en reflectie. Dit kan volledig worden georganiseerd binnen de school en binnen de schooluren

Deze optie geeft studenten een voorproefje van ondernemerschap en reflectie. Dit kan volledig worden georganiseerd binnen de school en binnen de schooluren.

Tips and tricks

Belangrijk! Natuurlijk kun je jongeren een overzicht geven van het programma en wat praktische informatie geven, maar de nadruk moet zeker liggen op de “leuke kant” en op het ervaren van ondernemerschap.

Benadruk bij het geven van informatie over het programma de doelen en doelstellingen:

• Jongeren zullen hun eigen talenten ontdekken en verder ontwikkelen

• Jongeren zullen na het doorlopen van het programma stappen gezet hebben richting de arbeidsmarkt.

Ook is het een optie om hen de slagingspercentages van vergelijkbare opleidingen (Youthstart, Jongondernemen) te laten zien.